Svi građani Europske unije mogu se prijaviti za posao slanjem upita na email ili direktno ispunjavanjem online obrasca za prijavu.

  1. Životopis (Curriculum vitae – CV) sa imenom, prezimenom, datumom rođenja, kontaktom, stupnjem obrazovanja i radnim iskustvom.
  2. Stupanj znanja engleskog jezika ovisno o radnom mjestu na koje se osoba prijavljuje.

Nizozemski jezik nije neophodan, ali je prednost.

Važeća putovnica ili osobna iskaznica zemlje Europske Unije.

BSN (burgerservicenummer) je jedinstveni osobni broj koji dobijete prilikom registracije u Nizozemskoj za kontakt sa vlastima i poreznom službom, te se tim brojem vode evidencije o radu, plaćanju poreza i sl.

RNI (Registratie Niet-Ingezetenen) je registracija osobe koja ne žive u Nizozemskoj ili su u Nizozemskoj manje od 4 mjeseca, a povezane su sa vlastima i poreznom službom. To je također registracija ako ste na privremenom radu u Nizozemskoj.

BSN broj dobiva svaka osoba koja živi i radi u Nizozemskoj.

RNI status dobiva osoba koja je na privremenom radu i boravku u Nizozemskoj.

  1. U slučaju kada poslodavac osigurava smještaj od dokumenata je potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica zemlje Europske Unije. Tada se dobiva BSN broj i RNI status, obzirom da poslodavac prijavljuje zaposlenika na adresu privremeno.
  2. U slučaju kada je osoba sama unajmila stan, dobiva samo BSN broj i stječe status trajnog boravka.

Važeća putovnica ili osobna iskaznica zemlje Europske Unije, ugovor o najmu stana, međunarodni rodni list i vjenčani list.

BSN broj/RNI status, koji se dobivaju prilikom prijave u općini.

Ugovor o radu u Nizozemskoj.

Važeća osobna iskaznica ili putovnica zemlje EU. 

Napomena: neke od banaka u Nizozemskoj nemaju opciju otvaranja računa ne-rezidentima (osoba koja nema trajni boravak), pa je najbolje provjeriti prije odlaska u banku da li Vam je otvorena ta mogućnost. Također postoji brza i jednostavnija mogućnost otvaranja bankovnog računa u online bankama koji vrijedi i koristi se za poslovanje u Nizozemskoj.

Tvrtka Rugowit posluje s firmama i agencijama koje osiguravaju smještaj za zaposlenike kako bi omogućili lakse uvjete za početak života i rada u Nizozemskoj.

Time se zaposleniku daje mogućnost da započne radni odnos odmah i dovoljno vremena za pronalazak vlastitog stana.

Javni prijevoz u Nizozemskoj je dobro organiziran i prilagođen radnim ljudima. Prometuje veliki broj linija, a neke od njih 24 sata.

Sve informacije o rasporedu vožnji u javnom prijevozu mogu se pronaći na online aplikaciji 9292.nl, a za željeznički prijevoz ns.nl

Za jeftino putovanje javnim prijevozom potrebno je imati OV chipkaart. OV chipkaart je pop-up vrsta pokaza, odnosno kartice koju je potrebno nadopuniti financijskim sredstvima na posebnim aparatima koji se nalaze na stanicama za javni prijevoz.

Tečaj nizozemskog jezika može se pohađati u školi stranih jezika u zemlji iz koje se dolazi ili po dolasku u Nizozemsku. 

Jezik se može učiti putem online tečajeva i uz pomoć mobilnih aplikacija.

Tečajeve je također moguće pohađati i u općinama gdje su osobe prijavljene.

Važeća vozačka dozvola zemlje EU (nije neophodno imati nizozemsku vozačku dozvolu).