5. svibanj / Dan osolobođenja

Nekoliko povijesnih detalja začinit će naše znanje o povijesti Nizozemske u drugom svjetskom ratu.

Pa krenimo redom...

Ana Frank

Jedan od najjačih i najemotivnijh simbola okupacije Nizozemske tijekom Drugog svjetskog rata, ujedno i okupaciju prijestolnice - grada Amsterdama, je Ana Frank (Annelies Marie "Anne" Frank), djevojčica koja je rođena 12/6/1929 i tijekom okupacije nacističke Njemačke umrla nepoznatog datuma veljače ili ožujka 1945, u jednom od koncentracionih logora. Iako se službeno obilježava tragičan događaj Anine smrti 31. travnja. Dojam nečega strašnog, ujedno ljudske bespomoćnosti, isto tako mladenačke svježine i pogleda na stvarnost nalazi se u Dnevniku Ane Frank, knjige koja se nalazi u Le Mondeovih 100 knjiga 20. stoljeća. Pišući ovaj tekst, smatram da bi valjalo svake nove dekade ljudskog života pročitati knjigu ponovno i pritom se prisjetiti stravičnih užasa izazvanih ljudskom agresijom, iste te ljudske agresije i ponašanja, te kako ona utječe na ostatak Svijeta i na ljude oko nas. 

Ana Frank
Ana Frank

Razvoj događaja u Nizozemskoj kroz prvu polovicu 20. stoljeća

U Prvom svjetskom ratu Nizozemska je bila neutralna, a tu je neutralnost namjeravala zadržati i u Drugom svjetskom ratu, ali to nije bila i Hitlerova namjera. Tako je nacistička Njemačka napala Nizozemsku 1940. godine bez objave rata, nakon čega je nizozemska vlada odbila Hitlerov zahtjev za ulazak njemačkih postrojenja u Nizozemsku radi zaštite njenog integriteta od navodne britanske - francuske agresije. Njemačke postrojbe su iskoristile vertikalne manevare, te kombinaciju zrakoplovnih udara, zračno desnatnih operacija i prodora oklopno mehaniziranih postrojenja u kratkom roku zauzela Nizozemsku.

Middelburg (Rotterdam) prije i poslije napada u Drugom svjetskom ratu.
Middelburg (Rotterdam) prije i poslije napada u Drugom svjetskom ratu.Nizozemska vlada na čelu s kraljicom je 1940. godine napustila zemlju, a vrhovni vojni zapovjednik, general H.Vingelman je po kraljičinom odobrenju pristao na pregovore o primirju i 1940. potpisao kapitulaciju. Nakon pregovora, uslijedio je njemački zračni napad na Rotterdam, gdje je izgorjelo oko 25 000 kuća i stambenih zgrada u staroj gradskoj jezgri, također je život izgubio veliki broj tadašnjih žitelja grada Rotterdama.

Razorena jezgra Rotterdama u Drugom svjetskom ratu.
Razorena jezgra Rotterdama u Drugom svjetskom ratu.

Tijekom rata, u Nizozemskoj je djelovao snažan pokret otpora, a ostaci nizozemske vojske, ratne i trgovačke mornarice borili su se tijekom rata na savezničkoj strani. Nakon konačnog oslobođenja u svibnju 1945. godine

Nizozemsku su tijekom Drugog svjetskog rata su oslobodile kanadske snage, britanske pješadijske divizije, britanski I korpus, 1. poljska oklopna divizija, američke, belgijske, nizozemske i čehoslovačke trupe. Dijelove zemlje, posebno jugoistok, oslobodila je britanska Druga armija koja je uključivala američke i poljske zračne snage (vidi Operacija Market Garden) i francuske zračne zrakoplove (vidi Operacija Amherst). 5. svibnja 1945. kanadski general Charles Foulkes i njemački vrhovni zapovjednik Johannes Blaskowitz postigli su dogovor o kapitulaciji njemačkih snaga u Nizozemskoj u Hotelu de Wereld u Wageningenu. Dan kasnije potpisan je dokument o kapitulaciji u gledalištu Sveučilišta Wageningen smještenom pored vrata.

Popisivanje njemačke kapitulacije u Nizozemskoj.
Popisivanje njemačke kapitulacije u Nizozemskoj.

Nakon oslobođenja 1945. godine, Dan oslobođenja obilježavao se svakih pet godina. 1990. Dan oslobođenja proglašen je nacionalnim praznikom, te se oslobođenje pamti i proslavlja svake godine. Festivali se održavaju u većini mjesta u Nizozemskoj, a parade veterana i glazbeni festivali u cijeloj zemlji.

Dan oslobođenja u Nizozemskoj obilježava se tradicionalno svake godine.
Dan oslobođenja u Nizozemskoj obilježava se tradicionalno svake godine.