Kako do posla u Nizozemskoj za vrijeme Covida-19?

Nije niti godina dana prošla od ''prvozaraženih'' u Wuhanu (Kina), a već nam je svima puna kapa čekanja u redovima, nošenja maski, blagog kaosa kojega smo nekada gledali u apokaliptičnim filmovima. To su pravila na koja se valja naviknuti kako bismo smanjili mogućnost da prenesemo zarazu onima slabijeg imuniteta i ugrozimo njihove živote. Također su to pravila po kojima moramo igrati kako bismo nastavili regularno ispunjavati svoju životnu ulogu.

Charles Darwin, otac prve moderne teorije evolucije je rekao: ''Ne opstaju najjači pripadnici jedne vrste, niti najinteligentniji, nego oni koji se najbolje prilagođavaju promjenama.''

Neki od nas su već izgubili svoje poslove koje su obavljali godinama, a neki će ih nažalost tek izgubiti. Dosta toga će se promijeniti u narednih nekoliko mjeseci, pa i godina. No vlasti većine modernih država pokušavaju na najbolji mogući način svojim građanima pružiti sigurnost, osigurati egzistenciju i normalan nastavak života. Jer život ovdje ne prestaje! I ne treba se povoditi negativnim pričama kako ovo neće nikada završiti, kako bi bilo najbolje potražiti sklonište u divljini ili početi graditi sklonište od nuklearnog ili biološkog rata!


Danas je 01.09.2020., te je Nizozemska prije nešto više od mjesec dana Hrvatsku stavila pod ''Code oranje'', što znači da je preporuka vlasti u Nizozemskoj da svatko tko se vraća sa ljetovanja iz Hrvatske bude u samoizolaciji 14 dana (od 19. kolovoza samoizolacija je smanjena na 10 dana). Veliki broj nizozemskih turista pod snagama tih mjera bio je primoran vratiti se u Nizozemsku, jer troškove samoizolacije osobe koje dolaze iz rizičnih zemalja najčešće snose same i firma im ne pokriva plaću za to vrijeme.

Što je to značilo za Hrvate koji su dobili posao u Nizozemskoj, a u međuvremenu su bili u Hrvatskoj?

Ili bi morali doći u Nizozemsku, te biti u samoizolaciji o vlastitom trošku, što je ponekad dosta velik financijski iznos ili bi se početak odgodio za ''bolja vremena''.

No...glavu gore, uvijek imamo optimistične vijesti za one koji dolaze raditi preko nas!

''Optimizam sve pobjeđuje!''
''Optimizam sve pobjeđuje!''

Što su i koje su nam opcije sada?

Ukoliko dolazite iz zemalja koje su za Nizozemsku obojane žutom bojom, to nije problem. Tako je u ovom trenutku Njemačka i dolazite li iz iste niste dužni ići u samoizolaciju i možete odmah započeti s radom.

Ukoliko dolazite iz zemalja koje su ''narančaste'' ili ''crvene'', tada imamo također nekoliko opcija.

Autobus, vlak, automobil! Autoprijevoznici trenutno voze po regularnom voznom redu, te poznajemo nekoliko privatnih autoprijevoznika koji nude opcije prijevoza, nažalost avioprijevoz je nešto rijeđi, te je vožnja avionom manje siguran proces dolaska nego do početka ove godine. 

Smještaj! Airbnb, Trivago ili Booking su opcije gdje se može pronaći vrlo povoljan smještaj na 10 ili više dana. Također možete smještaj potražiti u Njemačkoj

Novac! Ono na što valja pripaziti je koliko financijskih sredstava imate kod sebe. Smještaj možete pronaći od €18,00 pa do €50,00 eura/noć/po osobi, čak i sa doručkom.

U zadnjih par mjeseci poslovno tržište u Nizozemskoj se ustabililo, te biste bez većih problema trebali pronaći posao kada ste već tu.

Za sva pitanja se možete slobodno obratiti na email: info@rugowit.eu ili nazvati na telefon +31646060191

Opustite se i uživajte!