Kako pronaći stan u Nizozemskoj?

Ove infromacije pomoći će vam bolje razumjeti nizozemsko tržište nekretnina, ali vam može pomoći kako biste bolje analizirali trenutno stanje, vaše želje, ali i odredilo to da li želite kupiti ili iznajmiti stan. Međutim, pravila i načini za iznajmljivanje nekretnina u Nizozemskoj mogu biti komplicirana i mnoge nizozemske nekretnine za najam su u obliku socijalnog stanovanja, te s određenim ograničenjima, a to je ono a što mi u Hrvatskoj nismo navikli i neke od informacija nam mogu zvučati čudno. No dolaskom u drugu stranu zemlju, mora nam biti jasno da su i pravila drukčija, da su običaji drukčiji, te da su neke stvari potpuno drukčije od onih na koje smo navikli ili ih očekujemo.

Ajmo redom...

Koji su popularni gradovi za gledanje najma u Nizozemskoj?

Prvi, najljepši i najveći je Amsterdam! :)

Glavni i najmnogoljudniji grad u Nizozemskoj, često se naziva "Venecija sjevera". Amsterdam je svjetski grad i središte nizozemske ekonomije. To je dobro mjesto za koje nudi jako puno radnih mjesta, posebno kvalificiranim osobama i ocijenjen je 10. najboljim europskim gradom za pokrenuti vlastiti biznis.

Amsterdam ima visok udio useljenika, s preko 50% stanovnika rođenih u inozemstvu. Međutim, iako je živahan grad i smatra se dobrim mjestom za život, to se znatno odražava u cijenama najma koje su skuplje nego drugdje u Nizozemskoj.

Amsterdam
Amsterdam

Rotterdam.

Smješten u Južnoj Holandiji (Zuid-Holland), Rotterdam je drugi najveći nizozemski grad i najveća europska luka. Ima sličan multinacionalni ''začin'' kao i Amsterdama i dom je za mnoge velike tvrtke uključujući Unilever, Pfizer i Allianz. Grad ima znatno viši tržišni najam nekretnina od prosjeka, iako nije urenbesno skup kao Amsterdam, ali je još uvijek skuplji od većine drugih nizozemskih gradova.

Rotterdam - pogled na grad i Ersmus most
Rotterdam - pogled na grad i Ersmus most

Den Haag.

Grad koji odlično spaja moderno i povijesno, također nudi jedan skladan i zabavan urbani život.

Zapadni dio grada grada poznat je po tome što se tamo nalazi nizozemska Vlada kao i međunarodne organizacije kao što su Međunarodni sud pravde i Europol. Posljedično, mnogi međunarodni stručnjaci i profesionalci žive u ovom gradu i den Haag ima veliki broj stanova pogodnih za osobe koje su Nizozemsku izabrale kao destinaciju za rad i život. To je 2. najskuplji grad za život nakon Amsterdama, a jednosobni apartmani dostižu oko 1.000 € mjesečno. No sobe, studiji i sl. mogu se pronaći i dosta niže, posebno ako tražite stan u prigradskim dijelovima Haaga.

Den Haag - spoj starog i novog
Den Haag - spoj starog i novog


Groningen.

Najveći grad na sjeveru Nizozemske, Groningen je također jedan od najstarijih gradova u zemlji u smislu svoje arhitekture i kulture. Ima znatan broj studentskih stanovnika, s preko 50.000 od svojih 230.000 stanovnika, koji tamo žive za potrebe studija. Posljedično, ima živ noćni život i mnoge apartmane dostupne za iznajmljivanje.

Gorningen - metropola sjevera Nizozemske
Gorningen - metropola sjevera NizozemskeKupnja vs iznajmljivanje u Nizozemskoj?

Postoje mnogi čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru da li se odlučiti za kupnju ili iznajmljivanje u Nizozemskoj. Iznajmljivanje vam daje veću fleksibilnost i nemate toliko odgovornosti kada je u pitanju održavanje. Pri iznajmljivanju u Nizozemskoj uživate u puno zaštite i možete dobiti povrat/pripomoć (toeslag) za najam ako imate nizak dohodak.

Međutim, nećete imati mjesto koje uistinu možete nazvati svoje i bit ćete ograničeni kada je riječ o izmjenama ili prilagodbama svog živottnog prostora.

Kupnja nekretnine obično je dosta jeftinija opcija u smislu mjesečnih financijskih izdvajanja. Također imate više slobode za renoviranje i možete zaraditi novac kada cijene nekretnina rastu.

Međutim, to može biti rizično, isto kao što je i dugotrajan proces kupnje. Kako kupnja nekretnine može potrajati nekoliko mjeseci i troškovi su obično najmanje 6% kupovne cijene, preporučuje se da iznajmite nekretninu ako ste novi u ili planirate ostati manje od tri godine.

Kako odabrati što vam najviše odgovara?

Koje su vrste nekretnina za iznajmljivanje u Nizozemskoj

Općenito možete pronaći pet vrsta smještaja na nizozemskom tržištu najma. To su:

samostojećih kuća (vrijstaand)

dvojna kuća (twee onder een kap)

kuće u nizu / gradski stanovi (rijtjeshuis)

apartmani (appartement) – koji mogu biti jednosobni, dvosobni, trosobni, ili ponekad još veći

brod kuća (woonboot) – ne tako često, ali ponekad ćete pronaći ove dostupne za najam

Većina nekretnina u Nizozemskoj se iznajmljuje nenamještena, ponekad bez osnova kao što su tepihe, frižider i perilice rublja. Međutim, možete pronaći namještene apartmane, sobe, pogotovo kada je u pitanju kratkoročni smještaj. Također možete pronaći dijelom namještene najam koji uključuju stvari kao što su tepihe, zavjese, i osnovni aparati.

Druga vrsta osnovnog smještaja dostupna je preko nekih alternativnih mreža, koji iznajmljuju sobe, stanove i sl., za jeftine novce samo da bi ih zaokupljeni i da netko te nekretnine održava. Najčešće se stambene zgrade, kuće ili stanovi podijele na sobe i iznajmljuju se za minimalne troškove (ponekad i do 150 € mjesečno), ali stanari imaju manje prava ili nikakva i postoji jako velik rizik da vas se iseli u jako kratkom roku, a to ponekad može biti unutar 12 sati

Pronalaženje mjesta za najam u Nizozemskoj.

Internetski portali

Internetski portali nekretnina vrlo su popularni za iznajmljivanje u Nizozemskoj. Možete pronaći niz različitih tipova smještaja i filtrirati pretraživanje prema vašim željama (područje, raspon cijena, namješten ili nenamješten itd.).

Neke od najpopularnijih stranica za tražite najam u Nizozemskoj su Funda i Parai

Agencija za nekretnine?! (Da ili ne?)

Puštanje agenta u posao da vam pronađe nekretninu, obično će tražiti dodatno financijsko ulaganje u obliku naknade, koja je ekvivalentna jednomjesečnoj najamnini.

Također možete pronaći agenciju nekretnina (verhuurbureaus) u Nizozemskoj.

Jedna od te dvije opcije, definitvno su najsigurniji način da dobijete ono što platite i izbjegnete kojekakve prevarante kojima ćete platiti stanarinu ili dvije + polog, a onda nikad više nećete vidjeti niti njih, a sigurno niti nekretninu koju ste namjeravali kupiti.

Ukoliko posumnjate u nešto ovakvo, predlažemo da zapišete sve moguće detalje i prijavite u najbližoj policijskoj postaji.

Kako je većina nizozemskih agenata nekretnina relativno usko povezana, čak i u velikim gradovima, najbolje je prijaviti se samo s jednim agentom. Agenti za nekretnine dužni su raditi u najboljem interesu stanara i trebaju vam pružiti potpune informacije o nekretnini koju želite iznajmiti.

Većina agenata za nekretnine u Nizozemskoj pripada Nederlandse Cooperative Vereniging van Makelaars (NVM) predstavničko tijelo. Ako želite izbjeći ''muljažu'' prilikom korištenja agencije, savjetuje se provjeriti jesu li član ove organizacije.

Lokalne novine.

Neke od lokalnih i regionalnih novina objavljuju oglase za smještaj za iznajmljivanje, tako da također može biti od velikog značaja držati oko na ove kako bi vaše opcije otvorene. Slični medijski kanali (novine, portali, web stranice i sl.) uključuju provjerene oglase i interne web stranice tvrtki za iznajmljivanje.

Pronalaženje studentskog smještaja u Nizozemskoj.

Većina nizozemskih studenata u Nizozemskoj ili žive kod kuće ili iznajmljuju privatno, radije nego da žive u kampusu. Međutim, ako ste međunarodni student koji traži smještaj, prvo pokušajte provjeriti sa svojim sveučilištem da biste vidjeli imaju li smještaj u kampusu na licu mjesta. Mnoga sveučilišta, osobito u većim gradovima, također imaju partnerstvo s pružateljem studentskog smještaja koji vam može pomoći pronaći sobu.

Mnoge web stranice objekta uključuju informacije o studentskom smještaju. Dvije stranice za otražnju ove vrste su SSH, koji je specijaliziran za studentski smještaj i ima pristup oko 19.000 nekretnina, i DUWO koji ima oglase za oko 33.000 studentskih soba diljem Nizozemske.

Pronalazak ‘’share’’ stanova u Nizozemskoj.

''Flatsharing'' je odličan način uštede novca kada se prvi put preselite u novi grad. Mnogi portali nekretnina uključuju funkcije pretraživanja u kojima možete potražiti sobu unutar zajedničke stana. Stranice kao što su Kamernet omogućuju vam da potražite takve sobe unutar apartmana diljem Nizozemske.

Međutim, važno je zapamtiti da često nećete moći potpisati formalni ugovor o najmu prilikom iznajmljivanja sobe. Tvoj dogovor je obično usmen, s tvojim budućim cimerima. Zbog toga je dobra ideja da izradite jednostavan ugovor ili zatražite nekakav dokument, u pisanom obliku kako bi se zaštitili, pogotovo ako vas zamole da platite najam depozita unaprijed.

Kako iznajmiti nekretninu u Nizozemskoj?

Iznajmljivanje nekretnine putem agencije

Ako se odlučite unajmiti stan kroz agenciju u Nizozemskoj, očekujte da ćete platiti naknadu za administraciju povrh standardnih regularnih troškova. Agencija će se baviti svim aspektima transakcije, od pratnje na početnim pregledima nekretnina, pregledom stanova i svega što se u stanu nalazi, vjerojatno ponekad i fotografiranjem stana kakvog ste zatekli, preko potpisivanja ugovora i predaje ključeva.

Kao i u mnogim drugim zemljama, obično ćete morati pružiti neke informacije nizozemskim agencijama za nekretnine prilikom iznajmljivanja smještaja u Nizozemskoj. Također ćete možda morati proći ''checking'' kako bi stanodavac ili agencija bili sigurni da nemate nikakvih dugova na vašem imenu, neplaćenih računa i sl.

Dokumenti koje ćete obično morati pružiti uključit će:

-dokaz o statusu prebivališta

-putovnica ili valjani ID fotografije

-dokaz o zaradi, kao što su bankovni izvatci ili ugovor o radu (ponekad najmodavac može zatražiti od vašeg poslodavca da dostavi referencu)

-od vas se može zatražiti i broj vašeg građanskog servisa (BSN)

Iznajmljivanje izravno preko privatnog stanodavca.

Naravno, ne morate koristiti agenciju, ako ne želite. Netko voli korisiti model koji je njemu sigurniji. Možete iznajmiti izravno preko stanodavca. Postupak je u velikoj mjeri sličan u smislu propisa koji se mora slijediti u odnosu na, primjerice, ugovore o najmu i depozite.

Iznajmljivanje u Nizozemskoj putem privatnog stanodavca ponekad može uštedjeti novac, na primjer zbog odricanja troškova administracije agencije, ali pobrinite se da vam izdaju odgovarajući ugovor kako bi vaša stanarska prava bila zaštićena, također vodite brigu o transakcijama, brojevima računa, količini informacija koje dobijete i o tome da mjesto koje iznajmljujete ispunjava sve standare sigurnosti vas i vaše bližnje. Pritom također mislimo na određene kvartove u kojima nije potrebno donijeti potvrdu o nekažnjavanju prilikom najma stana, što ostavlja prostora za osjećaj nesigurosti za vas i vaše bližnje.

Troškovi najma u Nizozemskoj

Vlada je stavila kontrolu cijena na socijalno iznajmljenim kućama u Nizozemskoj prema bod sustavu koji se zove woningwaarderingstelsel. To je sustav vrednovanja koji postavlja maksimalnu cijenu najma za socijalno stanovanje.

Međutim, te se kontrole ne odnose na kuće iznajmljeni u privatnom sektoru. Troškovi privatnog najma u Nizozemskoj trenutno rastu po stopi od oko 2,5% godišnje. To je bilo znatno više u Amsterdamu (3,4%) i Rotterdama (3,2%).

Mjesečna najamnina.

Prema stranici Numbeo, prosječne cijene za iznajmljivanje nekretnine u Nizozemskoj su trenutno između €1100-1350 mjesečno za jednosobni stan i između €1600-2000 mjesečno za trosobni stan. Za Amsterdam, to se diže na između €1550-1850 za jednosobni stan i između €2300-3000 za trosobno mjesto.

Obično morate plaćati najam unaprijed na mjesečnoj osnovi. Najpogodniji način za to je postavljanjem izravnog terećenja (automatski da se skida sa bankovnog računa) ili ćete sami putem vaše banke uplaćivati svaki mjesec. Prijedlog je da uvijek transakcije obavljate putem banke, nikako u gotovini! Postoji nemali broj prevara, pa je uvijek najbolje zaštiti se od toga.

Polog za najam.

Stanari koji unajmljuju u Nizozemskoj obično plaćaju polog za najam kao osiguranje, zajedno s najamom prvog mjeseca. To je obično u razini između 1-3 mjeseca najamnine.

Stanodavac će vratiti polog kada se iselite, minus bilo koji novac koji dugujete za najam zaostalog ili odštetu. Vaš najmodavac vam mora vratiti polog po zakonu i možete ih tužiti ako odbiju to učiniti. Da biste se zaštitili, trebali biste ih zamoliti da potpišu pisani dokument s detaljima stanja nekretnine u trenutku kada se uselite, fotografirate postojeće stanje, posebno ako ima nekih oštećenja koja ste zatekli i pošaljete odmah poslodavcu na email, kako ne biste prilikom izlaska imali neugodnosti.

Pristojbe agencije.

Ako unajmite agenciju koja će vam pomoći pronaći mjesto u Nizozemskoj, obično ćete morati platiti njihove naknade. Oni se obično izražuju s jednomjesečnom najmom i bit će plaćeni zajedno s vašim početnim plaćanjem najamnine i pologom.

Ako unajmite agenciju, bit ćete odgovorni za plaćanje svih troškova agencije i najma stana.

Osiguranje.

Nakon što ste pronašli svoj novi dom u Nizozemskoj, važno je da zaštitite svoje stvari. Osiguranje sadržaja može pomoći u zaštiti od provala, neočekivane štete i još mnogo toga. Ovo ti daje mir u novom domu. Neki ugovori o najmu propisuju da morate izvaditi osiguranje sadržaja. Pružatelji osiguranja sadržaja u Nizozemskoj su:

Lemonade

FBTO

Centraal Beheer

De Goudse

Niste sigurni koji davatelj usluga je pravi odabir za vas? Cijene usluga i sadržaja svake od polica s kojima ćete pokrivati tu štetu možete brzo i učinkovito usporediti pomoću renomiranog web-portala za usporedbu cijena kao što je Pricewise.

Ostali troškovi.

Prilikom iznajmljivanja u Nizozemskoj, morat ćete pokriti niz drugih troškova uz smještaj, no to također ovisi o nekretnini koju iznajmljujete i stavkama u ugovoru koji ste potpisali, kao i dogovoru sa poslodavcem. Ti troškovi mogu biti:

komunalnih i telekomunikacijskih računa kao što su struja i internet;

općinske takse – stanodavci ponekad uključuju te s najamom, ali ih možda morate plaćati odvojeno. Mogu biti od 100-400 eura godišnje u prosjeku.

namještaj – kako je većina smještaja u Nizozemskoj koji se iznajmljuje nenamještena, možda ćete morati doplatiti za namještaj kao što su kauči, kreveti, stolovi i kuhinjska oprema.

Pomoć s troškovima.

Ako iznajmljujete u Nizozemskoj u privatnom sektoru i na niskom ste dohotku, možda imate pravo na najamnu korist koja se zove huurtoeslag. Uvjeti za pristup ovoj prednosti su pomalo složeni – najbolje je konzultirati vaš centar za savjete lokalne samouprave izravno ili provjeriti online (informacije samo na nizozemskom).

Socijalno stanovanje u Nizozemskoj.

Oko 75% nizozemskih nekretnina za iznajmljivanje su socijalna stanovanja. One pripadaju stambenim udrugama i mogu biti znatno jeftinije od imovine na privatnom tržištu.

Međutim, vlada strogo kontrolira socijalno stanovanje u Nizozemskoj i dogovara ga na temelju potrebe. To znači da se malo useljenika kvalificira za to. Postoje duge liste čekanja i stambene udruge moraju pustiti 80% domova stanovnicima s kombiniranim prihodom ne više od 36.798 €.

Dodatnih 10% mora se pustiti stanovnicima s kombiniranim prihodom od ne više od 41.056 €, što znači da se samo 10% može ponuditi osobama s višim primanjima.

Vlada određuje najam za socijalno stanovanje putem sustava temeljenog na točkama na temelju vrijednosti i veličine imovine. Trenutačna maksimalna granica naplaćena za socijalno stanovanje je 720,42 € mjesečno (2019.).

Da biste se prijavli za socijalno stanovanje, trebali biste se registrirati kod odgovarajuće udruge za stanovanje. To možete učiniti tako da se obratite lokalnom tijelu koji će vam moći reći odgovarajuću stambenu(-e) udrugu(e) za vašu regiju.

Ugovori o najmu nekretnine u Nizozemskoj.

Prilikom iznajmljivanja u Nizozemskoj, možete imati ili pisani ili usmeni ugovor sa svojim stanodavcima. Međutim, iskreno vam savjetujemo da zatražite sporazum pisanim putem ili mailom koji potpisuju obje strane.

U Nizozemskoj općenito postoje dvije vrste ugovora o najmu:

ugovori na određeno vrijeme

ugovori o neodređenom

Ugovori na određeno vrijeme najčešće se koriste. Većina ugovora ima početnio trajanje od 1-2 godine, s mjesec dana otkaznog roka na obje strane, ali ugovori mogu biti duži ili kraći (iako je u Amsterdamu protuzakonito iznajmiti nekretninu za razdoblje manje od 6 mjeseci bez posebne licence).

Otkazni roki mogu biti duži od mjesec dana, ali ne smiju biti duži od 3 mjeseca. Međutim, u praksi je vrlo teško po vlasnika ukoliko se želi riješiti podstanara bez dobrog razloga i riješavanje takvog procesa vrlo lako može završiti na sudu. Ako je vaš boravak u Nizozemskoj upitan, odnosno – niste sigurni koliko dugo ćete ostati, ako ste poslovna osoba i postoji vjerojatnost od iznenadnog prekida najma s Vaše strane, preporučujemo da u ugovoru naglasite tu mogućnost, kako biste zaštitili sebe, stanodavca, a na kraju krajeva i polog koji u ovakvim slučajevima može biti upitan.

Ugovori o neodgovaranju na neodređeno vrijeme su "ugovori o valjanju" koji se ne trebaju obnavljati, ali mogu imati početno postavljeno razdoblje, primjerice 6 mjeseci. Međutim, obje stranke i dalje trebaju dati otkazni rok ako u bilo kojem trenutku žele raskinuti ugovor. U nekom smještaju možete započeti ugovor na određeno vrijeme, a zatim prijeći na ugovor na neodređeno vrijeme nakon prvih nekoliko godina ako ste tamo dugoročno.

Sadržaj ugovora o najmu u Nizozemskoj.

Vaš ugovor o najamu bi trebao uključivati kao minimum:

Vašu osnovnu mjesečnu najamninu (brutto huur ili netto huur) zajedno s pojedinostima o tome kada treba platiti;

Sve dodatne naknade koje se plaćaju najmodavcima, kao što su računi za komunalne usluge ili drugi troškovi usluge;

Pojedinosti o tome kada najmodavac može pregledati troškove najma;

Vrsta ugovora (bilo da je određeno ili na neodređeno vrijeme);

Informacije o obavijestima;

Sporazum o održavanju;

Kućna pravila;

Potpisi najmoprimca i najmodavca

Ako vam najmodavac naplaćuje komunalna plaćanja (npr. voda, plin, struja) moraju vam izdati račun (eindafrekening) s prikazom plaćanja i stvarnih troškova najmanje jednom godišnje.

Protuzakonito je da najmodavci naplaćuju naknadu bez davanja uvjerenja zauzvrat i detalja o tome za što je naknada. Neki podli i beskrupulozno najmodavci će pokušati naplatiti dodatne naknade novim stanarima, ukoliko vide da ste nesigurni ili ste tek došli iz druge zemlje, tako da provjerite svoj ugovor temeljito kako bi bili sigurni da nema skrivenih i neodređenih troškova.

Uz ugovor o najmu, najmodavac ili agencija za nekretnine često će vam dati opću obavijest o uvjetima najma nekretnine, ali u stanovima zgrade možete dobiti i propise od udruge rezidenta, odnosno od predstavnika stanara, te ''kućni red''. Trebali biste biti sigurni da razumijete sve tri strane i da su vam sve stavke vrlo jasne, posebno s obzirom na pravila kao što su kućni ljubimci ili pušenje u prostorijama.

Prava i obveze podstanara.

Nizozemski zakon o najmu je uglavnom u korist stanara, a ne stanodavca, također postoje vrlo jasne upute i pravila za prekid najma, povećanje cijene najma ili druga pitanja. Stanodavci ne mogu iseljavati stanare bez dobrog razloga i moraju proći kroz sudski postupak kako bi dobili oodobrenje o iseljenju.

Potpuni detalji o pravima i obvezama trebali bi biti jasno utvrđeni u ugovoru o najmu. Općenito, podstanarske dužnosti bit će:

platiti najamninu i sve druge dogovorene mjesečne naknade na vrijeme;

slijediti dogovorena kućna pravila kako je navedeno u ugovoru;

platiti manje jeftine popravke, npr. zamjenu žarulja ili glavu tuša, wc-dasku;

platiti za popravak bilo koje štete koju je uzrokovao najmoprimac;

omogućiti da najmodavac pristupi prostorijama da obavlja potrebne popravke ili preglede, pružajući vrlo jasne termine i ukoliko vas obavijesti o tome na vrijeme;

dati valjane razloge i obavijest prilikom raskida ugovora

Pitanja kao što su pod-najam i promjena unutarnjih konstrukcija zgrade, prenamjene prostorija, ''sam svoj majstor – dizajner interijera'', razlikuju se od ugovora do ugovora. Neće vam biti dopušteno da sami obavljate zahvate ili napravite trajne izmjene bez prethodnog dopuštenja, osim ako to ne dopusti vaš ugovor o najmu.

Prava i obveze stanodavca.

Najmodavac ima pravo posjetiti prostorije za obavljanje pregleda ili popravaka sve dok je najmoprimac obaviješten na vrijeme (obično najmanje 24 sata unaprijed).

Stanodavci također imaju pravo ''izbaciti'' stanara ako mogu prikazati dobre razloge za to, kao što je neplaćanje najma, uznemiravanje ostalih sustanara, narušavanje izgleda zgrade, nedopuštene radnje itd., ali trebaju podnijeti zahtjev za obavijest o iseljenju preko nadležnih tijela.

Dužnosti stanodavca općenito uključuju:

Da poštuju privatnost stanara, npr. ne posjet bez davanja obavijesti;

Obuhvatiti sve potrebne velike popravke i održavanje u razumnom roku;

Riješiti sve probleme koji utječu na stanara, kao što su oni koji se tiču vodovoda, električne energije ili interneta;

Predočiti sve valjane razloge i obavijest prilikom raskida ugovora

Komunalne usluge i telekomunikacije u Nizozemskoj.

Ovisno o nekretnini u koju se uselite i vašem ugovoru o stanarstvu, možda ćete biti odgovorni za snošenje računa za stvari kao što su struja, plin, internet, telefon i TV prilikom iznajmljivanja u Nizozemskoj.

Na mnogim mjestima, stanodavac će se pobrinuti za podnošenje ovih troškova i dodati potrebne mjesečne troškove u vašu najamninu, iako bi vam trebali dati pune detalje za što su sve dodatne naknade.

Međutim, ako iznajmite negdje gdje ste odgovorni za plaćanje računa, morat ćete se obratiti relevantnim pružateljima usluga kako biste dogovorili račun. Postoji velika mogućnost da ukoliko dolazite u stan da nemate internet. Tada bi bilo uputno prije dolaska u stan kontaktirati nekog od pružatelja telekomunikacijskih usluga kako biste na vrijeme imali sve usluge prilikom ulaska u nekretninu.

Useljavanje i selidba u Nizozemskoj.

Nakon što ste potpisali ugovor o stanarini i platili početne troškove, stanodavac ili agencija za nekretnine treba vam dati ključeve vašeg novog iznajmljenog smještaja. Bit ćete odgovorni za vraćanje imovine u 'neutralnom' stanju kada odete – odnosno u istom stanju kao kad ste se doselili. Zbog ovoga je dobra ideja da se obavi inventar kada se useljavate.

To bi trebalo detaljno detaljno detaljno sadržavati točan sadržaj objekta zajedno s informacijama o stanju svih instalacija i svim postojećim oštećenjima (s uključenim fotografijama ako je to moguće). Ponekad, stanodavac će uključiti ovo kao standard zajedno s stanarskim ugovorom, pogotovo ako ste iznajmljivanje putem agencije ili organizacije.

Kada se iselite, morat ćete dati potrebnu obavijest svom stanodavcu u pisanom obliku, a zatim ukloniti sve dodatne uređaje, instalacije instalirane tijekom vašeg najma nekretnine, a da to nisu bile prije nog li ste došli u najam. To uključuje stvari kao što su dodatni tepisi i lagani okovi. Nakon što je stanodavac pregledao prostorije, oni bi trebali vratiti vaš depozit natrag, umanjen za bilo koji novac koji dugujete za najam ili štetu.

Ako imate problema s povratom depozita, možete podići spor s Huurcommissie.

Za one koji iznajmljuju u Nizozemskoj i koji trebaju prevoziti stvari u svoj novi dom.

Savjeti za vas koji tražite nekrentninu za najam u Nizozemskoj

Kada tražite mjesto za iznajmljivanje, imajte na umu da je to natjecanje, posebno za atraktivne nekretnine natjecanje može biti žestoko, najčešće u velikim gradovima. Stoga je ideja da širite svoju mrežu potražnje nekretnine – razmotrite što je moguće više mjesta – i budite spremni potpisati ugovor kada pronađete nekretninu koju želite.

Za informacije o pravilima kao što su kućni ljubimci, pušenje i boravak gostiju potražite u ugovoru o najmu. Pobrinite se da ne prekršite bilo koje od ovih pravila inače možete riskirati gubitak depozita.

Zatražite očitanje mjerača ako je moguće za komunalne usluge (plin, voda i električna energija) kada se uselite i kada se iseljavate, tako da vam se naknadno stanodavac ne javi sa dodatnim troškovima koje niste platili.

Provjerite svoj ugovor o najmu za dodatne naknade. Ako stanodavac želi naplatiti bilo što osim osnovne najamnine, to moraju jasno i detaljno biti navedeno u ugovoru o najmu. Nemojte plaćati nikakav dodatni novac osim onoga koji je naveden u ugovoru.

Također, provjerite ispunjavate li uvjete za pripomoć u stambenoj naknadi. (huurtoeslag).

Ovaj tekst bi mogao ići u beskonačnost, no najbitnije je da su esencijalne infromacije dostupne i možete ih pronaći također na različitim mjestima na webu.