Kako napisati životopis ili resume, te kako sastaviti motivacijsko pismo?

Za početak, što su životopis, CV ili resume? Generalno gledajući to su tri potpuno identične stvari, s nekim mali razlikama, no u osnovi su skoro iste.

Pronašli ste svoj ''dream job'' i prijavljujete se za radno mjesto, a
nemate adekvatan životopis/CV, a niti ne znate kako da napišete
motivacijsko pismo?!

To može biti veliki problem, jer poslodavac prema tome procjenjuje jeste li adekvatan radnik za tu poziciju i mogu vas odbiti za posao na kojem biste briljirali i pokazali upravo sebe u najboljem svjetlu, ali nemate taj životopis. Naime, postoje ljudi koji nikada nisu imali potrebu pisati životopis, prvenstveno jer im nije trebao ili su preko posrednika, prijatelja ili obitelji došli na radnu poziciju za koju je bilo bitnije iskustvo i znanje u određenom poslu, nego dosadno piskaranje životopisa. Što je i logično. No, prije ili poslije, svi dođemo do trenutka kada nam je životopis neophodan kako bismo dobili posao koji želimo ili za koji mislimo da smo i više nego kvalificirani. Ukoliko ga nemate spremnog, tada je sasvim sigurno da će taj posao dobiti netko drugi, tko možda nema iskustva niti znanja kao što vi imate.

S druge strane, motivacijskim pismom pokazujete i iskazujete želju za tim radnim mjestom, te na neki način i govorite o sebi. No bez brige, na pravom ste mjestu! :)


CV ili životopis možemo i to ćemo riješiti jako brzo, no na vama je da odllučite kojim putem ćete to napraviti.
- napišite ga sami uz upute u nastavku
- koristite primjere životopisa sa interneta (pratite LINK za ispunjavanje ''Europass-a'')
- platite nekoj firmi da vam napravi profesionalni životopis. To vrlo lako možete pronaći na internetu.

Ajmo mi pisati naš životopis...

U prvom redu ću vam objasniti kako da započnete, što da koristite i vrlo lako to u red dovedete.

Možete koristiti word dokument, možete koristiti word sa svoje google mail adrese, možete to raditi i online. Svoju sliku i datum rođenja možete, a i niste dužni staviti. Osobno bih stavio oboje, ali to je moj osobni odabir.

VAŽNA NAPOMENA: Ovo nije i ne mora biti univerzalan način pisanja životopisa, ali već s ovakvim životopisom ćete se zasigurno predstaviti na ispravan način.

Kako započeti?

Upišite tko ste, što ste, kada ste rođeni, kontakt i sl. To ima svoj redoslijed i izgleda ovako.

Nakon što ste sve to upisali, napišite koje obrazovanje imate, te što ste sve radili. Pritom pripazite na sljedeće detalje. Navedite što ste posljednje radili, znači krenete od ove ili prošle godine. Opišite to u kratkim crtama i ne pišite ''Ilijadu i Odiseju'', nego što jasnije objasnite što ste na poslovima sve radili i ono što smatrate bitnim - napišite! Nemojte opisivati kada vas je direktor potapšao po ramenu, pa mu je taj dan zaglavilo kvačilo na autu i sl., jer to nisu nikako bitne informacije.Nakon što ste upisali svoje radno iskustvo i pojasnili ono što znate, tada slijedi malo opušteniji dio, gdje možete opisati detalje iz svog privatnog života, jezike koje pričate, hobije, interese i sl. Tu možete opisati ako imate crni pojas u karateu, čitanje i koju vrstu literature čitate, e-sport npr. itd.


Na kraju vaš životopis bi trebao biti pregledan, jasan i čitljiv. Sve ostalo ja manje prihvatljivo i u načelu nema nikakvu vrijednost, niti je ispravan oblik predstavljanja poslodavcu.

Primjer životopisa koji je najdraži oblik koji recruiter ili poslodavac želi vidjeti, izgleda ovako:

Ukoliko trebate još infromacija, slobodno nam se obratite, tu smo da vam pomognemo!

#ponudaposlaunizozemskojsasmještajem

#ponudaposlaunizozemskojforum

#ponudaposlaunizozemskojdanas