Povrat poreza u Nizozemskoj / porezna prijava u Nizozemskoj.

Tko i na koji način ostvaruje pravo na povrat poreza?

Ukoliko radite u Nizozemskoj, vjerojatno ste čuli da Vaši kolege, prijatelji ili poznanik govori o povratu poreza, odnosno poreznoj prijavi s kojom će knjigovođa utvrditi imate li pravo na povrat poreza ili morate doplatiti porez. Prije svega bitno je za naglasiti da pravo na povrat poreza, između ostalih, imaju svi zaposleni, a ukoliko dolazite iz Hrvatske za vas smo pronašli knjigovodstveni servis koji će za vas to napraviti.

Često susrećemo s tim pitanjem, stoga smo odlučili potražiti odgovore od firmi koje se bave međunarodnim povratom poreza, također i s povratom poreza za vrijeme dok radite ili ste radili u Nizozemskoj. Prije nego počnemo, moramo spomenuti da pravo na povrat poreza imate računajući unatrag 5 godina. Stoga u 2020. još uvijek možete podnijeti poreznu prijavu za 2015. godinu.

Iako je krajnji rok za dobivanje povrata poreza 3 godine, u praksi je to od 3-7 mjeseci nakon podnošenja porezne prijave.

Ovdje možete vidjeti koliko godina unatrag možete zatražiti povrat poreza.


Koji su vam dokumenti potrebni prilikom apliciranja za povrat poreza?

• Jaaropgave (IP obrazac) - dobivate od poslodavca svake godine, najčešće u siječnju;

• Izvješće o dohotku – original – potrebno ovjeriti u Hrvatskoj poreznoj upravi (to izrađuje knjigovodstveni ured);

• Salarisstrook / Salarisspecificatie / Pay-slips (Platne liste) – ako imate;

• Kopija osobne iskaznice i OIB (ako nije naveden na osobnoj iskaznici);

• Potvrda banke o računu na koji želite da Vam bude uplaćen povrat poreza + potpisan „Bank account information“ - originali

(ako je isplata na nizozemski račun, potrebna je samo preslika kartice, a Bank account information obrazac šaljem knjigovodstveni ured);

A1 potvrda ako je izaslani radnik (točnije radio je za Hrvatsku tvrtku u Nizozemskoj).

Prijavu, upite i sve ostale informacije možete zatražiti ovdje.